Hvordan ser fremtiden ud for elbil ejere? Fremtidens planer for tankstationer og opsætning af flere lynlader.

Tankstationer i Danmark bliver hurtigt opgraderet med lynladere, og det gør det lettere for bilejere at finde en opladningsstation, uanset om de er i byen eller på landet. Ifølge Drivkraft Danmark, en brancheorganisation for tankstationer, har mere end 100 af landets 2.000 tankstationer nu lynladere, og dette tal vil vokse til over 300 i løbet af 2023 og 2024. Dette betyder, at bilejere ikke længere behøver at bekymre sig om at finde en pålidelig opladningsstation, når de er på farten.

 

lynoplader - Dansk Servicesstations Handel

Denne udvikling betyder også, at bilejere nu kan benytte en ny hjemmeside, vioplader.dk, for at finde de nærmeste stationer, der tilbyder elbil-ladning. Drivkraft Danmark driver hjemmesiden, og de fleste brændstofkæder i Danmark er medlemmer af organisationen. Undersøgelser viser, at 91 procent af bilejerne ønsker muligheden for at oplade deres elbiler på tankstationer.

Flere brændstofkæder er i gang med at udrulle lynladere, og Circle K har særligt fart på med at fordoble antallet af standere fra de nuværende 100 til over 200 i løbet af de næste seks måneder. Shell har også planer om at udvide fra de nuværende seks stationer til over 40 stationer i nær fremtid og 100 ved udgangen af 2024. Q8 går fra 18 til 28 stationer i 2023, og OK har endda en langsigtet plan om 500 steder.

Den store fordel ved at bruge tankstationernes lynladere er, at det er nemt og bekvemt for bilejerne. De kan betale med deres betalingskort, og mange stationer har også synlige priser på strøm på samme måde som benzin og diesel. Ilyas Dogru, chefkonsulent i FDM, påpeger dog, at variable priser på lynladning bør overvejes, ikke nødvendigvis på timebasis, men på dagsbasis, som vi kender det fra benzin- og dieselverdenen.

Den øgede tilgængelighed af lynladere på tankstationer i Danmark er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Det gør det lettere for bilejere at skifte til elbiler uden at skulle bekymre sig om at finde pålidelige opladningsmuligheder. Med flere brændstofkæder, der investerer i elbil-ladning, vil vi forhåbentlig se en endnu større udbredelse af elbiler i Danmark i fremtiden.